Sorular ve Cevaplar

  • image

    29/07/2022

    Sorunuz

    Yaz aylarında diyet yaparken çok zorlanıyorum. Hiç dondurma tüketemez miyim?
    • image

      29/07/2022

      Cevabı

      Aslında sağlıklı bir beslenme programında, elbette miktarlara dikkat etmek şartıyla, keskin yasaklar yer almaz. Örneğin 50 gramlık bir top dondurma yaklaşık 90-100 kilokalori enerji içerir. Bazen bu topların ağırlığı 100 grama kadar çıkabilir. Tüketeceğiniz 2 top dondurma yaklaşık olarak günlük beslenmenizdeki; 1 su bardağı süt/yoğurt +1 porsiyon meyveye denk gelir. Eğer dondurmayı külahta tercih ederseniz, 100-150 kilolkalori yani 1,5-2 dilim ekmeğin karşılığı kadar ilave enerji alırsınız. Dolayısıyla haftada 1-2 gün, 50 gramlık 2 top külahsız dondurma tüketmek, diğer besin gruplarını azalmak şartıyla, diyetinize zarar vermez. Afiyet olsun...

  • image

    06/07/2022

    Sorunuz

    Daha fazla hareket etmeye başladım, daha fazla yiyebilir miyim?
    • image

      06/07/2022

      Cevabı

      Vücut ağırlığınızı korumanın yolu, yediklerinizle aldığınız kaloriyi, hareket ederken harcadığınızla dengelemenizden geçer. Eğer fazla kiloluysanız ve ağırlık kaybetmek istiyorsanız, daha fazla besin tüketmemek avantaj sağlayabilir. Fakat eğer hedef kilodaysanız, mevcut ağırlığınızı korumak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyabilirsiniz. Elbetteki haftada kaç gün egzersiz yaptığınız, yaptığınız egzersizin süresi ve türü de enerji ihtiyacını belirleyen önemli faktörlerdir. Dolayısıyla tercihlerinizi yaparken, bunların tümünü göz önünde bulundurmalı, egzersizdeki performansınızı arttırmak ve sakatlanma riskini azaltmak için yeterli ve dengeli beslenmeye, karbonhidrat, protein, yağ gibi besin öğelerini ihtiyaç kadar almaya özen göstermelisiniz.

  • image

    6.07.2020

    Sorunuz

    Yediklerime dikkat ediyorum ama yine de yaz aylarında kilo alıyorum. Nerede hata yapıyor olabilirim?
    • image

      6.07.2020

      Cevabı

      Yedikleriniz kadar porsiyon miktarları, pişirme şekli, tüketilen besinin yağ ve şeker içeriği gibi pek çok sebep farkına varmadan kilo almanıza sebep olabilir. Özellikle sık sık dışarıda yiyorsanız daha fazla kalori alıyor alabilirsiniz. Yemeği beklerken gelen atıştırmalıklara dikkat edin! Siparişinizi verirken nasıl hazırlandığını mutlaka sorun. Kızartmalardan, yağdan ve şekerden zengin yiyeceklerden ve soslardan uzak durun. Yaz aylarında ağırlık artışına sebep olan bir diğer neden ise serinlemek için tercih edilen içecekler olabilir. Bol şekerli, kremalı kahve vb 500-600 kalori içerebilir ve tek başına haftada 0,5 kg ağırlık artışından dahi sorumlu olabilir. Su, çay, kahve, maden suyu, ayran gibi düşük kalorili veya kalorisiz içecekleri seçebilirsiniz.

  • image

    22.6.2020

    Sorunuz

    Tip 1 diyabetliyim. Egzersiz sonrası kan şekerlerimi kontrol edemiyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      22.6.2020

      Cevabı

      Düzenli egzersiz yapmak kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur, sizi oluşabilecek kalp hastalıkları, yüksek kolesterol, kanser gibi pek çok hastalıktan korur. Egzersiz insülin duyarlılığını arttırır, dolayısıyla insülin ihtiyacınızı azaltabilir. Egzersize başlamadan önce mutlaka sağlık ekibinizle yapılması gerekenleri konuşmalısınız. Egzersiz öncesi kan şekeriniz 90 mg/dl’nin altında ise egzersize başlamadan ilave karbonhidrat almalısınız. Egzersiz öncesi ve sonrası sık ölçüm yapmalısınız. Egzersiz türüne ve süresine bağlı olarak insülin dozunuzu azaltmalı veya ilave karbonhidrat almalısınız. İnsülin enjeksiyon bölgeleri ile ilgili diyabet hemşirenize danışmayı ihmal etmemelisiniz. Egzersiz yapacağınız bölgeye enjeksiyon yapmak hipoglisemi riskini arttırabilir

  • image

    29.5.2020

    Sorunuz

    8 haftadır evde karantinadayım ve 4 kilo aldım. Ne yapmalıyım?
    • image

      29.5.2020

      Cevabı

      Evde kaldığımız zamanda hareketimiz dolayısıyla da kalori harcamamız azaladı. O yüzden yediklerimizi kontrol etmek son derece önemli. Sağlıklı alışkanlıkları sürdürmeye gayret edin. Örneğin 3 ana öğünü atlamayın, saatlerini düzenleyin. Ara öğün yapmak zorunda değilsiniz, bireysel tercihlere göre karar verebilirsiniz. Evde yeni tarifler deniyorsanız bunun sıklığını haftada 1-2 gün ile sınırlandırın. Mutlaka haftada bir tartılıp kilonuzu kontrol edin, her zaman olduğu gibi çok yağlı, çok şekerli besinlerden uzak kalın ve mutlaka ev egzersizlerine vakit ayırın.

  • image

    3.4.2020

    Sorunuz

    Karantina zamanı diyet yapmak sağlıklı mı?
    • image

      3.4.2020

      Cevabı

      Eğer size özel hazırlanmış bir beslenme programı sürdürüyorsanız elbette sağlıklı! Gün içinde süt grubu, et-baklagil-yumurta grubu, tahıl grubu, sebze- meyve grubu gibi tüm besin gruplarını tüketiyorsanız yani yeterli ve dengeli besleniyorsanız diyet yapmak size zarar vermez. Aksine genellikle tüketmeniz gerektiği halde unuttuğunuz/atladığınız pek çok besin grubunun da ihmal edilmesini önler! Diyet yapmadığınız günlerde 2-3 bardak süt grubunu veya günde 5 porsiyon sebze-meyveyi tüketiyor musunuz? Peki ya fındık/badem/ceviz gibi yağlı tohumları beslenmenize ekliyor musunuz? Haftada 2 gün balık tüketip, 1-2 öğüne baklagil ilave ediyor musunuz? Diyette de olsanız önemli olan doğru tercihleri doğru miktarlarda yapacağınız, size özel hazırlanmış bir beslenme programını takip etmek ve böylelikle daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine de katkıda bulunabilmek...

  • image

    13.3.2020

    Sorunuz

    Bağışıklık sistemimi güçlendirmek için ne yapabilirim?
    • image

      13.3.2020

      Cevabı

      Sağlıklı bir bağışıklığın temelini yeterli ve dengeli beslenme oluşturur. Bu yüzden besin çeşitliliğine özen gösterin, yeterince protein tüketin. Doymuş yağlardan zengin kırmızı etin tüketimini haftada 2-3 günle sınırlandırın. Tavuk, balık, baklagilleri daha sık tercih edin. Beslenmenize gökkuşağı renklerini ekleyin, günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketin. Ara öğünlere vitamin, mineralden fakir, boş birer enerji kaynağı olan yağlı, tuzlu, şekerli atıştırmalıkların yerine vitamin, mineral, posa ve antioksidanlardan zengin sebze çubukları ve meyveleri ekleyin ama porsiyon kontrolüne de dikkat edin.Pişirme şekline dikkat edin, aşırı pişirmek, pişirme suyunu dökmek vitamin kayıplarını arttıracaktır. İşlenmiş gıdalar yerine B ve E vitaminlerinden, magnezyum, demirden zengin tam tahılları tercih edin. Su içmeyi ihmal etmeyin. Anneler, bebeklerinizi mutlaka ilk 6 ay anne sütü ile besleyin. Anne sütü, çocukluk döneminde solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma sıklığını azaltır!!

  • image

    3.3.2020

    Sorunuz

    Şekerim düşünce baklava, çikolata yiyorum ama sonrasında çok yükselmesine engel olamıyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      3.3.2020

      Cevabı

      Hipoglisemi tedavisinde ilk tercih edilmesi gerekenler glukoz tablet, lif içermeyen meyve suyu, sofra şekeri gibi kana hızlı karışan karbonhidratlardır. Baklava ve çikolata yağlı oldukları için kana geç karışacak ve bahsettiğiniz geç yükselmelere sebep olacaktır, üstelik hipoglisemiden kurtulma sürenizi de uzatacaktır. Dolayısıyla kan şekeriniz 70 mg/dl’’nin altında ise, 15 g (hızlı kana karışan) karbonhidrat almalı, 15 dakika sonra kan şekerinizi tekrar kontrol etmelisiniz. Şekeriniz 70’’in üzerin çıkmazsa bu tedaviyi tekrar etmelisiniz. Şekeriniz 70’in üzerine çıktığında ise, bir sonraki öğüne 30 dakikadan fazla zaman varsa 15-20 g karbonhidrat içeren ilave ara öğün yapabilir veya bir sonraki öğüne 30 dakikadan az zaman varsa öğünü erkene çekebilirsiniz. Diyabet hemşirenizle eğitimlerinizi tekrar etmeyi ihmal etmeyin.

  • image

    6.2.2020

    Sorunuz

    Kış aylarında grip, soğluk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için portakal suyu, nar suyu, greyfurt suyu içmem diyetime zarar verir mi?
    • image

      6.2.2020

      Cevabı

      Kış aylarında sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olmak için yeterli ve dengeli beslenmek önemlidir ve tabi ki meyveler de bunun önemli bir parçasıdır. Öte yandan sadece meyve suyu ile hastalıklardan korunmak çok mümkün olmaz. Tüm besin gruplarından (et-süt-sebze-meyve-tahıl) yeterli ve dengeli beslenmeli, ihtiyaç duyduğunuz miktarda proteini mutlaka tüketmeli, özellikle C vitamini için iyi bir kaynak olan sebze-meyveyi (günde 5 porsiyon) ihmal etmemelisiniz. Nar ve greyfurt tüketimi ile ilgili olarak, kullandığınız ilaçlarla etkileşebileceğini de göz önünde bulundurmalı ve mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • image

    30.12.2019

    Sorunuz

    Şekerim düştüğünde baklava, çikolata gibi tatlı yiyecekler tüketiyorum, ama bir türlü normale getiremiyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      30.12.2019

      Cevabı

      Hipoglisemiyle nasıl müdahale edeceğinizi bilmek ve bu bilgileri çevrenizdeki kişilerle paylaşmak hayatınızı kurtarabilir. Eksik karbonhidrat almak, fazla hareket etmek, öğün saatini geciktirmek, alkol tüketmek gibi pek çok sebep ani şeker düşmelerine neden olabilir. Baklava, çikolata gibi yiyecekler aynı zamanda fazla miktarda yağ da içerdikleri için kana karışma hızları yavaştır, bu yüzden kan şekerinizin hedef değerlere gelmesi uzun sürer. Üstelik normale gelmediğini gördükçe daha fazla besin tüketmenize ve birkaç saat sonra çok yüksek bir kan şekeri ile karşılaşmanıza sebep olur. Hipoglisemi anında, bu yiyeceklerin tersine, hızlı kana karışan kesme şeker, meyve suyu gibi karbonhidratları tüketmeli, 15 dakika sonra kan şekerinizi kontrol etmeli ve şekeriniz olması gereken aralığa geldiyse ara öğün veya ana öğününüzü yapmalısınız. Şekeriniz hala düşükse, hızlı kana karışan kesme şeker veya meyve suyu ile tedaviyi tekrarlamalısınız.

  • image

    9.12.2019

    Sorunuz

    Kışla beraber, boza da sık sık karşıma çıkmaya başladı! Hiç mi içmemeliyim?
    • image

      9.12.2019

      Cevabı

      Sağlıklı beslenme programında, ‘hiç içmemek’ gibi yasaklar yer almaz. Ama miktar ve sıklığa dikkat etmek gerekir. 1 su bardağı (200 gr) boza, yaklaşık 190 kaloridir ve 40 g karbonhidrat içerir. Kilo vermek istiyorsanız ve/veya diyabetliyseniz ve kan şekerinizi yönetmeye çalışıyorsanız ölçülere dikkat etmelisiniz! Mutlaka yerine geçen diğer besinlerle (diyabetliyseniz diğer karbonhidratlarla) yer değiştirmeli ve 1 su bardağı bozanın yaklaşık 2,5 dilim ekmeğe denk geldiğini unutmamalısınız.

  • image

    29.11.2019

    Sorunuz

    Kilo vermeye çalışan bir tip 1 diyabetliyim, kestane yiyemez miyim?
    • image

      29.11.2019

      Cevabı

      Elbette yiyebilirsiniz! Sağlıklı beslenmede veya zayıflama diyetlerinde yasaklar yoktur, doğru miktarlar vardır. 3 kestane, 1 dilim ekmek yani 15 gram karbonhidrat içerir. Kan şekerlerinizi de göz önünde bulundurarak, diğer karbonhidratlar yerine kestane de tüketebilirsiniz.

  • image

    23.10.2019

    Sorunuz

    3 aydır diyetteyim ve 10 kilo verdim ama daha önce yaptığım diyetlerden sonra hep daha fazla kilo aldım. Kilomu korumak için ne yapmalıyım?
    • image

      23.10.2019

      Cevabı

      Öncelikle takiplerinize devam etmelisiniz. Yapılan çalışmalar, kilo verdikten sonra takiplere devam eden kişilerin, kilo korumada çok daha başarılı olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan, diyet sırasında kazandığınız sağlıklı beslenme alışkanlıklarını sürdürmelisiniz. Eski ve sağlıksız/yüksek kalorili alışkanlıklarınıza dönmek tekrar kilo almanıza sebep oluyor. Yine kanıta dayalı bir diğer gerçek ise kilonuzu korumak için egzersize devam etmeniz ve hatta arttırmanız gerekiyor. Kilo vermek için haftada 150 dakika olan egzersiz önerisini, kilo korumada haftada 200-250 dakikaya çıkarmanız gerekiyor. Yani aslında kazandığınız bu sağlıklı yaşam tarzını ömür boyu sürdürmeniz gerekiyor.

  • image

    30.9.2019

    Sorunuz

    70 kiloyum ve kilo vermek istiyorum ama hedefimi belirlemekte zorlanıyorum, sizce kaç kilo vermeliyim?
    • image

      30.9.2019

      Cevabı

      Boyunuz, yaşınız, vücut kompozisyonunuz, varsa eşlik eden hastalıklarınız gibi pek çok faktör, ideal ağırlığınızı belirlemede etkilidir. Bu süreçte önemli olan gerçekçi hedefler koymak ve sürdürülebilir bir beslenme programı edinmektir. Hedefleri koyarken kademeli davranmak, motivasyonunuzu korumaya yardımcı olacaktır. Başlangıç kilosunun %5-10’unu kaybetmek dahi kan şekeri, kan yağları ve kan basıncı kontrolünü iyileştirdiğinden, ilk hedefinizi de başlangıç kilonuza göre belirleyebilirsiniz!

  • image

    5.9.2019

    Sorunuz

    Yaz tatilleri sonrası epey kilo aldım. Hızlı kilo vermek için ne yapmalıyım?
    • image

      5.9.2019

      Cevabı

      Yazın tatilde porsiyon ölçülerinin büyümesi, yeme düzenin bozulması, yeni lezzetlerin denenmesi, sosyal faaliyetler, sevdiklerimizle geçirdiğimiz zamanın artması gibi kilo artışına sebep olacak pek çok sebep bir araya gelir. Ama temelde yapılması gereken şey yine yediğiniz porsiyonları azaltmak, daha fazla hareket etmek, yani terazinin dengesini harcamadan yana değiştirmektir. Sağlıklı kilo vermek için izlediğiniz yola dikkat etmeniz gerekir. Hızlı kilo vermek yağsız dokunun/kasın kaybedilmesine sebep olur. Oysa bizim hedefimiz size zarar vermek değil, sağlığınızı iyileştirmektir. O zaman yapılacak en doğru şey; diyette aceleci olmamak, sürdürülebilir hedefler koymak, düzenli egzersiz yapmayı bir alışkanlık haline getirmektir. Birkaç günde, çok hızlı kilo kaybı vaat eden programlardan uzak durmak, zarar görmemek açısından önemlidir. Bu kadar hızlı kilo kaybının yağdan sağlanaması mümkün değildir, ya su ve ya kas kaybedersiniz ki bu da sağlıklı kilo kaybı açısından hiç de anlamlı değildir.

  • image

    27.8.2019

    Sorunuz

    Bir ay sonra obezite cerrahisi olacağım. O zaman kadar istediğimi yiyemez miyim?
    • image

      27.8.2019

      Cevabı

      Yemeseniz iyi olur! Diyetisyen takiplerine ameliyattan önce başlamanız pek çok fayda sağlar. Öncelikle, ameliyat öncesi uygulanan düşük kalorili diyetler, karaciğer hacmini küçültür, ameliyatı kolaylaştırır ve başarısını arttırır. Diğer yandan, ameliyattan önce yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmak geri kilo almamak açısından önemlidir. Üstelik yapılan çalışmalar, ameliyattan önce kilo vermenin, ameliyat sonrası verilen kilo miktarını arttırdığını göstermektedir. Yani ameliyattan maksimum fayda görmek istiyorsanız, ekip üyeleriyle bir an evvel bir araya gelmelisiniz.

  • image

    22.7.2019

    Sorunuz

    Gebelikte diyabet tanısı aldım. Diyet yapmak bebeğime zarar verir mi?
    • image

      22.7.2019

      Cevabı

      Gestasyonel diyabette tedavinin köşe taşı, size uygun bir tıbbı beslenme programı hazırlanmasıdır. Öncelikli hedef yeterli ve dengeli beslenmenin planlanması (ki bu bebeğin sağlıklı gelişimi için önemlidir), sonrasında kontrollü miktarda tüketilen karbonhidratla kan şekerinizin hedef aralıkta tutulması, gebelik öncesi kilonuz göz önünde bulundurularak uygun ağırlık artışının sağlanması (bu haftada 200 ile 500 g arasında değişebilir) ve keton cisimlerin önlenmesidir. Yani aslında bahsettiğimiz şey çok kısıtlanmış bir zayıflama diyeti ile karıştırılmamalı, tıbbi beslenme tedavisi deyince akla sağlıklı yeme alışkanlıkları gelmelidir.

  • image

    29.6.2019

    Sorunuz

    Aynı şeyleri yediğim halde kan şekerimi kontrol edemiyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      29.6.2019

      Cevabı

      Kullandığınız insülin/ilaç ihtiyacı bazı dönemlerde faklılık gösterebilir, yani artabilir veya azalabilir. Sorunu bulabilmek için mutlaka yediklerinizi miktarlarını belirterek yazın. Sağlıklı besinler tercih ediyor olabilirsiniz ama farkına varmadan porsiyon miktarları büyümüş olabilir. Tükettiğiniz miktarları tekrar mutfak terazisi ile ölçmeye başlayın, ölçüler fazla kaçıyor olabilir. Hatta sebze meyveyi satın aldığınız markette poşete koymadan evvel tartarak egzersizler yapabilirsiniz. Kilo almak-vermek, egzersize başlamak, yapılan egzersizin türünü değiştirmek ilaç/insülin ihtiyacınızı değiştirebilir. Hormonal değişiklikler de yine kan şekeri dalgalanmalarına sebep olabilir. Yani aslında en hızlı ve en doğru yol besin tüketimi ve kan şekeri takiplerinizle doktorunuzu ve diyabet diyetisyeninizi ziyaret etmektir.

  • image

    27.5.2019

    Sorunuz

    Neden yaşam tarzımı değiştirmem gerekiyor? Sadece diyetle kilo veremez miyim?
    • image

      27.5.2019

      Cevabı

      Çoğu zaman size kilo aldıran sebepler sağlıksız alışkanlıklardır ve diyetten sonra tekrar 'eski hayatınıza' dönmek kilonuzu yeniden arttırabilir. Aslında kilo verme sürecindeki hedefimiz, bir taraftan sağlıklısız beslenme alışkanlıklarını bulup, bunları sağlıklı olanlarla değiştirmek ve özellikle kiloyu koruyabilmeniz için fiziksel aktivite alışkanlığı eklemektir. Yani aslında kilo vermenin ve korumanın yolu, bir hayat tarzı haline getireceğiniz sağlıklı davranışlardan geçer. Uyku düzeni de, kilo vermeye veya obeziteden korunmaya etki eden faktörlerdendir. Sağlıklı davranışlara, günde 7 saat uykuyu eklemeyi de ihmal etmeyin!

  • image

    15.5.2019

    Sorunuz

    Yediklerimi azaltarak kilo veremez miyim? Neden diyetisyene gitmeliyim?
    • image

      15.5.2019

      Cevabı

      Elbette yediklerinizi azaltarak kilo verebilirsiniz ama önemli olan kilo verirken sağlığınıza zarar vermemektir. Bu süreçte yağ dokusunu azaltmalı ve kas dokusunu mümkün olduğunca korumalısınız. Bir diyetisyenle çalışmak kilo vermenin dışında (ve aslında daha önemlisi) size yeterli ve dengeli beslenmeyi öğretir. Yani hem kilo verir hem daha sağlıklı beslenir, oluşabilecek pek çok hastalıktan korunursunuz. Diyetisyen takibi, ihtiyaç duydunuz besin gruplarını ve miktarlarını öğrenmenizi ve ufak tefek kaçamaklar yaptığınızdan nelerden vazgeçeceğinizi bilmenizi sağlar. Yani kilo vermenin ve daha önemlisi korumanın sırrı size uygun düzenlenecek beslenme programında gizlidir. Düzenli takibi bırakan kişilerin %95'i verdiği kiloyu geri alır. O yüzden bir sağlık profesyoneli ile çalışmak önemlidir.

  • image

    2.5.2019

    Sorunuz

    Arkadaşımın bir haftada 2,5 kilo verdiği diyetle, ben hiç kilo veremedim. Ne yapmalıyım?
    • image

      2.5.2019

      Cevabı

      Öncelike unutulmaması gereken en önemli şey 'diyet bireye özgüdür'. Arkadaşınızın metabolik özellikleri, boyu, kilosu, sağlık durumu, alışkanlıkları, fiziksel aktivitesi, sevdiği-sevmediği yiyecekler, kullandığı ilaçlar, yemek yediği yerler ve daha pek çok özelliği sizden farklı olabilir. Bu sebepten, aynı miktarda kilo vermeniz aslında daha şaşırtıcı olurdu. Yapılacak programın, önce ağırlık kaybı sağlaması ve daha önemlisi sonrasında bu verilen kilonun korunması için mutlaka 'size ve sizin alışkanlıklarınıza' özgü hazırlanmış olması gerekir. Önemli olan, bir süre pek çok besinden mahrum kalıp hızlıca kilo vermek değil, sağlığınızı da iyileştirecek sürdürebilir bir yaşam tarzı benimsemek ve böylelikle kilo vermektir. Aksi halde yoyo etkisi dediğimiz kilo değişiklikleri ile ömür boyu uğraşmanız kaçınılmazdır.

  • image

    19.4.2019

    Sorunuz

    Spora başladım kilo aldım! Ne yapmalıyım?
    • image

      19.4.2019

      Cevabı

      Düzenli yapılan egzersiz hem harcadığınız kaloriyi arttıracağından, hem de insülin direnciniz varsa bu konuda olumlu etki sağlayacağından kilo vermeyi kolaylaştırır. Fakat çoğu zaman spor yaparken daha fazla enerji harcadığımızı düşünerek daha fazla kaçamak yaparız. Tercih ettiğimiz bu sağlıksız ve yüksek kalorili besinler de kilo almamıza sebep olur. Yani enerji harcamasını arttrımak bize sınırsız 'sağlıksız besin' tüketme hakkı vermez. Eğer kilo vermek ve daha önemlisi sağlıklı bir bedene sahip olmak istiyorsanız egzersizin yanı sıra mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeyi de hayatınıza katmalısınız!

  • image

    11.3.2019

    Sorunuz

    4 haftadır hem diyet, hem spor yapıyorum, neden hiç kilo veremiyorum?
    • image

      11.3.2019

      Cevabı

      Öncelikle bir dahiliye doktorunu ziyaret edip, kilo vermenize engel olacak metabolik bir sorununuz olup-olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer herşey yolunda ise ve yine de kilo veremiyorsanız mutlaka yediklerinizi yazın.Yediğiniz besinler sağlıklı bile olsa, porsiyonlar büyükse kilo veremezsiniz. Bir diyetisyenle porsiyon ölçülerinizi gözden geçirmek işe yaracaktır. Hareket edin. Yedikleriniz ne kadar azlatsanız da, yeteri kadar enerji harcamıyorsanız yine kilo veremezsiniz. Bir egzersiz uzmanına danışın. Yani aslında estetik bir kaygıdan öte, bir sağlık sorunu olan fazla kilolarla güvenli bir şekilde baş etmenin yolu, aldıklarınız ve harcadıklarınız arasındaki dengeyi sağlamak ve bunu yapabilmek için uzman bir ekipten destek almaktır.

  • image

    7.2.2019

    Sorunuz

    Düşük karbonhidratlı diyet, aralıklı oruç, detoks gibi pek çok diyetten bahsediyorlar. Hangisiyle daha hızlı kilo verebilirim?
    • image

      7.2.2019

      Cevabı

      Tüm diyet türleri karşılaştırıldığında, düşük karbonhidrat gibi bazı diyetlerle ilk aylarda daha hızlı kilo verebilirsiniz fakat 12 ay sonunda tüm diyetlerin neticeleri birbirine benzerdir. Yapılan çalışma sonuçları incelendiğinde, işin en zor yanı, verilen kilonun korunması sürecidir ve verilen kilonun korunması ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi yani yaşam tarzı değişikliği ile mümkündür. Bahsettiğimiz tüm bu diyetlerle, kalori alımını azalttığınız için tabii ki kilo verirsiniz ama bu yeme şeklini ömür boyu sürdürebilir misiniz? Üstelik bazen uzun açlıklar, tıkınırcasına yemeyi de tetikleyebilir ve buna bağlı kilonuz tekrar ve hızla artabilir. Yani kısa süreli hızlı kilo kaybını değil, ‘’sizin alışkanlıklarınıza uygun’’, sürdürülebilir yeme modelini hedeflemelisiniz. Aksi halde yoyo döngüsünden kaçamazsınız ve maalesef ömür boyu kilo alıp-vermeye devam edersiniz. Bir uzmandan yardım alarak, size en uygun yeme şeklini bulmak, kilo vermenin en hızlı ve en sağlıklı yoludur.

  • image

    15.1.2019

    Sorunuz

    Oğlum 13 yaşında. 2 hafta once tip 1 diyabet tanısı aldı. Artık egzersiz yapamayacak mı?
    • image

      15.1.2019

      Cevabı

      Düzenli egzersiz yapmak, kan şekeri ayarını, kan yağlarını (trigliserit ve LDL kolesterol), bel çevresini ve insülin duyarlılığını olumlu etkiler. Tüm çocuk ve gençler, diyabetli olsun-olmasın, günde 60 dakika egzersiz yapmak konusunda cesaretlendirilmelidir .

  • image

    29.11.2018

    Sorunuz

    Genellikle kış aylarında kilo alıyorum. Almamak için ne yapmalıyım?
    • image

      29.11.2018

      Cevabı

      Öncelikle güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın, kahvaltı edenlerde fazla kilolu/obez olma oranı daha düşüktür. Havalar soğumuş dahi olsa hareket etmekten vazgeçmeyin. Dışarı çıkamıyor musunuz? Evde yapabileceğiniz egzersizleri ihmal etmeyin veya müziği açıp dans edin! Karanlık havanın en zor yanı, mutlu olmak için karbonhidrata ihtiyaç duymaktır! Bu ihtiyacınızı kuru meyvelerle, kendi geliştirdiğiniz tariflerle giderin. Yoğurda meyve katın, fırında meyve pişirin, cevizle, tarçınla tatlandırın. Ana ve ara öğünlerde sebze, meyve, tam tahıl gibi posalı yiyecekleri ve fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumları tercih edin, böylece uzun süre tok kalın ve bir sonraki öğünde tüketilecek besin miktarını azaltın. Uykunuz düzenli olsun, günde 7 saat uyumaya özen gösterin. Su içmekten hiçbir mevsimde vazgeçmeyin! Sağlıklı beslenmenin mevsimi olmaz, her zaman doğru seçimler yapın!

  • image

    12.10.2018

    Sorunuz

    Diyabet diyetisyeni sadece diyabetli hastalarla mı çalışır? Benim diyabetim yok, kilo vermek için başka bir diyetisyene mi gitmem gerekir?
    • image

      12.10.2018

      Cevabı

      Diyabet diyetisyeni elbette kilo vermenize yardımcı olur. Hepimiz okuldan 'diyetisyen' olarak mezun oluruz. Yani aslında hepimiz diyetisyeniz ama hepimiz diyabet konusunda uzman değiliz. İstersek sonrasında bir branşta uzmanlaşarak örneğin diyabet diyetisyeni de oluruz. Üstelik tip 2 diyabetlilerin %80'inin fazla kilolu olduğu ve prediyabetlilerin diyabetten korunmak için çoğu zaman kilo vermeleri gerektiğinden, diyabet diyetisyeni de kilo vermek isteyen danışanlarla çalışır ve bu konuda oldukça deneyimlidir.

  • image

    8.10.2018

    Sorunuz

    Neden kahvaltı etmeliyim?
    • image

      8.10.2018

      Cevabı

      Yapılan çalışmalar kahvaltı etmenin sağlıklı kiloda kalmayı kolaylaştırdığını göstermektedir. Tüm geceyi aç geçirip, bir de sabahın ilk öğününü atlamak, ilerleyen saatlerde daha fazla besin tüketmenize sebep olabilir ve böylece mevcut kilonuzu korumak zorlaşır. Bulunduğunuz yere göre kendinize pratik kahvaltı seçenekleri hazırlayabilirsiniz. Yeter ki isteyin! Akşamdan bir sandviç hazırlayın, yolda bir bardak süt ve bir meyve tüketin, bolca vaktiniz varsa kahvaltıyı sevdiklerinizle mutluluğa çevirin.

  • image

    3.10.2018

    Sorunuz

    Tip 1 diyabetliyim ve karbonhidrat sayımı eğitimi almamı önerdiler. Peki karbonhidrat sayımı nedir?
    • image

      3.10.2018

      Cevabı

      Karbonhidrat sayımı, kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olacak bir öğün planlama yöntemidir. Özellikle Tip 1 diyabetli bireylerde, metabolik kontrol üzerinde oldukça etkilidir.Besinler; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su gibi çeşitli besin öğeleri içerir. Karbonhidratlar; proteinler ve yağlar gibi diğer besin öğeleri ile kıyaslandığında, kan şekerinizi daha fazla yükseltir. Yani kan şekeri düzeyleriniz ve öğündeki insülin ihtiyacınız tüketilen karbonhidrat miktarı ile ilişkilidir. Karbonhidrat sayımı yöntemi ile öğünlerde tüketilen karbonhidrat miktarını hesaplayabilirsiniz. Öğün öncesi hedef kan şekerine ve tüketilecek karbonhidrat miktarına uygun olacak şekilde insülin dozunda ve/veya karbonhidrat miktarında ayarlama yapabilirsiniz. Yani tüketilen karbonhidrat ile ihtiyaç duyulan insülini eşleştirmeyi öğrenebilirsiniz.

  • image

    27.9.2018

    Sorunuz

    Haftada 4 gun, 2 saat spora gittiğim halde kilo veremiyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      27.9.2018

      Cevabı

      Öncelikle kilo vermenizi zorlaştıran metabolik bir sorun olup-olmadığını araştırmalısınız. Bir dahiliye doktoruna veya endokrinoloğa gidip gerekli tahlilleri yapmak bunu anlamanızı sağlayabilir. Eğer metabolik bir sorun varsa önce onu düzeltmelisiniz aksi halde kilo vermek mümkün olmayabilir. Diğer taraftan sadece spor yapmak, kilo vermek için yeterli değildir. Çünkü ancak yediğiniz miktar, harcadığınızdan az olursa kilo kaybedebilirisiniz. Yediğiniz besinleri yazmak fazla kaçırdıklarınızı görmeye yardımcı olabilir. Masum sandığınız bazı besinler size kilo aldırıyor olabilir... Sorunu bulmak ve doğru beslenmeyi öğrenmek için bir diyetisyenle çalışmak, üstelik de egzersizde beslenmeye dair özel tavsiyeler almak hem kilo vermenizi hem uzun vadede eriştiğiniz kiloyu korumanızı kolaylaştıracaktır.

  • image

    20.9.2018

    Sorunuz

    Yazın aldığım kiloları hızlıca vermek istiyorum. Uygun bir detoks programı var mıdır?
    • image

      20.9.2018

      Cevabı

      Detoks ile öğünde tüketilecek besinler yerine sebze-meyve sularını koymayı kastediyorsanız (günde yaklaşık 400 kalori) sağlık sorunları ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu kadar düşük kalori almak genellikle metabolik hızı ve enerji harcamasını azaltır ve diyet bitip normal beslenmeye döndüğünüzde tekrar kilo artışına sebep olur. Bilimsel çalışmalar, enerji kısıtlamasına bağlı oluşan stresin 'tıkınırcasına yeme' ataklarını tetiklediğini göstermektedir. Çok düşük kalorili bu diyetler, beslenme yetersizliği, elektrolit dengesizliği ve hatta ölüme sebep olabilir. Sadece ağırlık kaybına değil, yaşam tarzı değişikliğine odaklanmak verilen kiloyu korumanın tek yoludur.

  • image

    18.9.2018

    Sorunuz

    Sağlıklı vücut ağırlığında mıyım? Nasıl değerlendirebilirim?
    • image

      18.9.2018

      Cevabı

      Vücut ağırlığınız değerlendirmek için kullanabileceğiniz en pratik yöntem beden kitle indeksidir. Kilogram cinsinden vücut ağırlığınızı, boyunuzun karesine bölerek hesaplayabilirsiniz. Buldunuz değer 18,5'tan küçükse zayıf, 18,5-24,9 arasında ise sağlılı kiloda, 25-29,9 arasında ise fazla kilolu, 30-39,9 arasında ise obez, 40'ın üzerinde ise morbid obezsinizdir.

  • image

    15.9.2018

    Sorunuz

    Tatlı çok seviyorum ve şekerim düştüğünde baklava, çikolata yiyorum. Ama bir türlü şekerimi yükseltemiyorum, ne yapmalıyım?
    • image

      15.9.2018

      Cevabı

      Kan şekeriniz 70 mg/dl'nin altında ise, bir an önce müdahale etmeli, şekerinizi hedef değere yükseltmelisiniz. Bunu yapmanın yolu kesme şeker, meyve suyu, glukoz tablet gibi hızlı kana karışan karbonhidratlardan 15 gram almaktır. Örneğin 15 gram karbonhidrat içeren 5 kesme şeker veya yarım su bardağından biraz fazla meyve suyu içmeli, 15 dakika sonra kan şekerinizi tekrar kontrol etmelisiniz. Eğer şekeriniz hala düşükse tedaviyi tekrarlamalısınız. Şekeriniz düşük olduğu sırada çikolata, baklava gibi yağdan zengin yani kana yavaş karışan karbonhidratlar tüketmek hipoglisemi tedavisini zorlaştıracaktır. Hipoglisemiyi tedavi ettikten sonra, bir sonraki öğüne yarım saatten fazla zaman varsa bir ara öğün yapabilir, yarım saatten az zaman varsa yemeğinizi erkene çekebilirsiniz. Güncel tedavide yasaklar yoktur. Sağlıklı beslenme kurallarına uymak yani çok sık olmamak şartıyla elbette tatlı tüketebilirsiniz fakat bunu kan şekeriniz hedef aralıkta olduğunda ve başka bir karbonhidratın yerine koyarak yapmalısınız.

  • image

    13.9.2018

    Sorunuz

    Mevsim geçişlerinde çok sık hastalanıyorum. Beslenme şeklim vücut direncimi etkiler mi?
    • image

      13.9.2018

      Cevabı

      Sağlıklı bir bedene sahip olmanın yolu yeterli ve dengeli tercihler yapmaktan geçer. Vücudunuzu dışarıdan gelen mikroplara karşı savunan koruyucu öğeler protein yapıdadır. Bu yüzden günlük beslenmenizde yeterince protein tüketmek sağlıklı bir bedene sahip olmanın ön koşuludur. Özellikle A,C ve E vitamininden zengin rengarenk meyve ve sebzelerden günde 5 porsiyon tüketmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca günlük beslenmenize uykunuzu iyileştiren, sindirim sisteminizi düzenleyen ve bağışıklık sistemine katkıda bulunan probiyotik gıdaları eklemek, yeterince su tüketmek, yeterince uyumak ve tedbirli olup, ellerinizi sık yıkamak da daha sağlıklı ve daha keyifli bir sonbahar geçirmenize katkıda bulunabilir.

  • image

    3.9.2018

    Sorunuz

    Uzun süredir protein diyeti yapıyorum. Zarar görür müyüm?
    • image

      3.9.2018

      Cevabı

      Proteinden zengin, karbonhidrattan fakir diyetler ilk 6 ayda daha fazla ağırlık kaybı sağlasa da, 12 aylık sonuçlar farklı değildir. 1 yıl sonunda, düşük karbonhidratlı diyetlerin veya ılımlı-orta düzey karbonhidrat içeren diyetlerin sonuçları benzerdir. Düşük karbonhidrat tüketmek, posa, tiamin, folik asit, C vitamini, demir ve magnazyumdan yetersiz beslenmenize sebep olabilir. Yine de düşük karbonhidratlı beslenecekseniz başlamadan evvel mutlaka bir uzmana danışın. 3-4 aydan fazla devam etmeyin. Uzun süreli yüksek protein alımının sağlığa zarar verip-vermeyeceğini gösteren yeterli bilimsel kanıt yoktur. Aslında düşük karbonhidrat ile kısa süreli pozitif iyileşme sağlamaktansa, alışkanlıklara uygun, sürdürülebilir yeme düzeni ile kilo vermek sizi yoyo döngüsünden koruyacaktır.

  • image

    15.8.2018

    Sorunuz

    Diyette hiç mi kaçamak yapamam?
    • image

      15.8.2018

      Cevabı

      Aslında diyet kelimesi yerine sağlıklı beslenme demek daha doğru olur. Elbette hepimiz ara ara kaçamak yaparız ama önemli olan sıklığı çok arttırmamaktır. Eğer bu durumu özel günlerle sınırlandırırsanız ve kaçamak yaptığınız yiyeceği başka bir besinin yerine koyarsanız, örneğin öğle yemeğinde makarnayı fazla kaçırdıysanız akşam yemeğinde ekmeğinizi azaltırsanız, hem hayatınıza renk katarsınız, hem sağlıklı kilonuzu korursunuz.

  • image

    10.8.2018

    Sorunuz

    Diyete başlamak istiyorum fakat yaz aylarında zorlanıyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      10.8.2018

      Cevabı

      Öncelikle diyet kelimesini hayatınızdan çıkarın! Yapmamız gereken sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmek... Sağlıklı beslenme kuralları herkes için ortak, kilo vermek için özel besinlere ihtiyaç yok. Doğru miktarlar, fiziksel aktivite ile birleşince kilo vermemek için de bir sebep yok. Doğru beslenmek için ideal bir mevsim beklemeyin ve bir an önce ne yemeniz gerektiğini öğrenin. Hem bir sonraki yazı kilo almadan geçirmenin en iyi yolu bu!

  • image

    13.6.2018

    Sorunuz

    Yazın çok hareket etmeme rağmen kilo alıyorum. Ne yapmalıyım?
    • image

      13.6.2018

      Cevabı

      Bir beslenme günlüğü tutmayı deneyin. Farkına varmadan büyük porsiyonlar veya kalorisi yüksek gıdalar tüketiyor olabilirsiniz. Dışarıda yeme sıklığınız artıysa tercihlerinize dikkat edin. Yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçının, şekerli içeceklerin ve dondurmanın miktarını sınırlandırın. Bol su için. Alkollü içeceklerin miktarına dikkat edin. Birkaç lezzet denemek istiyorsanız yemeklerinizi arkadaşlarınızla/ailenizle paylaşın , bitiremiyorsanız paket yapıp evinize götürün.

  • image

    9.1.2018

    Sorunuz

    Tip 1 diyabetliyim. Kış aylarının vazgeçilmezleri boza ve kestaneyi tüketemez miyim? Kan şekerimi çok mu yükseltir?
    • image

      9.1.2018

      Cevabı

      Eğer beslenme eğitimi alır ve yiyeceklerin kan şekerinize etkisini öğrenirseniz, tüm besinleri belirli ölçülerde tüketebilirisiniz. Kestane de, boza da karbonhidrattan zengindir fakat başka bir karbonhidrattan vazgeçip yerine bu yiyecekleri koyabilirsiniz. Örneğin 3 kestane, bir dilim ekmeğe denktir. 1 bardak boza ise 2-3 dilim ekmeğe denke gelecek kadar karbonhidrat ve kalori içerir. O yüzden porsiyon ölçüsünü ayarlarken oldukça dikkatli olmalısınız!

  • image

    8.8.2017

    Sorunuz

    Diyabetliyim, dondurma tüketmek kan şekerimi yükseltir mi?
    • image

      8.8.2017

      Cevabı

      Dondurma tüketirken kan şekerimizi kontrol altında tutmak için içerisindeki şeker miktarını göz ardı etmemek gerekir. Tüketeceğimiz karbonhidrat miktarını kontrol edebilmek için diyabetik dondurma tercih edebilir yani toplam karbonhidrat miktarını azaltabiliriz. Güncel beslenme önerileri göz önünde bulundurulduğunda, sağlıklı beslenmek için günlük doymuş yağ tüketimimizin %10’un altında olması gerekir. Bir yetişkinde bu miktar günlük yaklaşık 20 grama denk gelir. 75 gramlık bir top 1 top dondurma yaklaşık 10 gram karbonhidrat içerirken diyabetik dondurmada bu miktar 5 gram kadardır. 2 top dondurma yaklaşık 10 gram yağ içerir.Süzme yoğurt ve taze meyve kullanarak kendi dondurmanızı hazırlamak daha az şekerli ve daha sağlıklı bir seçim olabilir!

  • image

    20.6.2017

    Sorunuz

    3 aylık diyet sonunda hedeflediğim kiloya ulaştım. Artık her istediğimi tüketebilir miyim?
    • image

      20.6.2017

      Cevabı

      3 aylık diyet süresince öğrendiğiniz yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarını sürdürmek hem yaşam kalitenizi arttıracak hem sağlıklı vücut ağırlığını korumanızı kolaylaştırcaktır. Unutmayın eski beslenme alışkanlıklarınıza döner ve size kilo aldıran yüksek kalorili yiyecekleri tekrar tüketmeye başlarsanız eski kilonuza kısa sürede geri dönersiniz. İdeal kiloyu korumanın tek yolu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ömür boyu sürdürmektir.

  • image

    26.5.2017

    Sorunuz

    Ramazan ayında diyet yapabilir miyim?
    • image

      26.5.2017

      Cevabı

      Ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmek sağlıklı vücut ağırlığını korumanızı veya bu ağırlığa ulaşmanızı kolaylaştırır. Sıcak ve uzun yaz aylarına gelen bu günlerde, açlık süresi günde 14-15 saati bulmakta. Uzun açlığa dayanabilmek için doğru seçimler yapmak oldukça önemli. Sahur öğünü kahvaltı alternatifi olarak düşünülebilir. Tüm öğünler gibi, sahurun da karbonhidrat, protein ve yağdan dengeli olması gerekmektedir. Hayvansal protein kaynağı olan yumurta ve az yağlı peynirin yanına glisemik indeksi düşük, sizi uzun süre tok tutacak bir karbonhidrat kaynağı, yani çok tahıllı ekmeği ilave edebilir, posayı arttırmak için yanında bol yeşillik veya 1 porsiyon meyve tüketebilir, sıvı ihtiyacınızı göz önünde bulundurarak öğüne süt/ayran veya şekersiz komposto ilave edebilirsiniz. Bazı günler çeşitlilik yaratmak adına, süt veya yoğurda yulaf, meyve, yağlı tohumlar ekleyebilir, sahuru renklendirebilirsiniz. İftarda ise, önce uzun süre susuz kaldığınızı düşünerek büyük bir bardak su içebilir, 1 kâse çorba ve salata ile orucunuzu açabilirsiniz. Hem sindirim problemlerinin önüne geçmek, hem büyük porsiyonlar tüketmeyi engellemek için 10-15 dakika kadar ara verip, ana yemeğiniz yani et veya sebze yemeği, ekmek/ramazan pidesi veya yerine geçecek diğer tahıllar ile (bulgur pilavı/tam buğdaylı makarna vb.) yemeğinize devam edebilirsiniz. Özellikle kilonuzu kontrol edebilmek açısından tüketilen besinlerin porsiyon miktarı çok önemlidir!! Örneğin bir ramazan pidesi 16 dilim ekmeğe eşittir!!

  • image

    9.11.2016

    Sorunuz

    Geçen ay diyabetli olduğumu öğrendim. Artık hiç tatlı tüketemez miyim?
    • image

      9.11.2016

      Cevabı

      Sağlıklı beslenme kuralları, diyabetli olalım-olmayalım, hepimiz için ortaktır. Tatlı tüketimini özel günlerle sınırlandırmak ise sağlıklı beslenmek için atılacak önemli bir adımdır. Kan şekerinizi dengede tutabilmek için tükettiğiniz tatlıdaki karbonhidratı hesaplamalı ve gün içinde tüketmeniz gereken başka bir karbonhidratın yerine koymalısınız. Tüketilen tatlı diyabetik bile olsa fazla miktarda karbonhidrat almak kan şekeri kontrolünü zorlaştıracaktır. Yani tatlılar (çok sık olmamak şartıyla) tüketmekten vazgeçtiğiniz başka bir besinin yerini almalı, günlük beslenmeye ilave edilmemelidir.

  • image

    15.8.2016

    Sorunuz

    Hiç ekmek tüketmeme rağmen kan şekerimi kontrol etmekte zorlanıyorum? Ne yapmalıyım?
    • image

      15.8.2016

      Cevabı

      Öncelikle doktorunuzu ziyaret etmeli, gerekiyorsa tedavinizi yeniden düzenlemelisiniz. Eğer tedaviniz düzenlendikten sonra da kan şekeriniz yüksek seyrediyorsa beslenmenizi mutlaka gözden geçirmelisiniz. Kan şekeri yönetiminde en önemli besin öğesi karbonhidratlardır. Bu sebeple kan şekerinizi dengede tutmak için tükettiğiniz ekmek miktarını doğru ayarlamak önemlidir. Fakat ekmek yerine geçen bulgur, makarna, çorba vb nişastalı gıdaları ve/veya meyve yada süt grubu gibi karbonhidrat içeren diğer besin gruplarını fazla tüketmek de kan şekerinizdeki artıştan sorumlu olabilir. Karbonhidrat sayımı eğitimi almak kan şekeri yönetiminizi kolaylaştıracaktır.

  • image

    1.8.2016

    Sorunuz

    Glisemik indeksi düşük besinleri dilediğim kadar tüketebilir miyim?
    • image

      1.8.2016

      Cevabı

      Glisemik indeks, besinlerin kan şekeri üzerindeki etkisini karşılaştırmak için kullanılan bir kavramdır. 50 gram karbonhidrat içeren bir yiyeceğin kan şekerinizde oluşturduğu artışın, referans besinle kıyaslanmasına dayanır. Oysa ki kan şekerinizdeki artışı belirleyen tüketilen toplam karbonhidrat miktarıdır. Yani tüketilen besinin glisemik indeksi düşük bile olsa, tüketilen miktar fazla ise kan şekeriniz fazlaca yükselecektir. Ayrıca porsiyonların ölçülerinin artması, uzun vadede ağırlık artışına da sebep olacağından kan şekeri yönetimini zorlaştıracaktır.

  • image

    19.7.2016

    Sorunuz

    Yaz aylarında bol bol meyve tüketiyorum. Sakıncası var mıdır?
    • image

      19.7.2016

      Cevabı

      Birbirinden renkli ve lezzetli yaz meyveleri de belirli miktarda kalori içerdiğinden fazlasını tüketmek size kilo aldıracaktır. Tüketilen besin sağlıklı da olsa, vücut ağırlığımızı koruyabilmenin tek yolu porsiyonları kontrolüdür. 3-4 kayısı veya 10-12 kiraz veya 1 orta boy şeftali veya 15 üzüm bir porsiyon meyve ölçüsüdür.

  • image

    30.5.2016

    Sorunuz

    Yaz aylarında tüketebileceğim sağlıklı içecekler nelerdir?
    • image

      30.5.2016

      Cevabı

      Yaz aylarında, özellikle terle kaybettiğimiz sıvı ve elektroliti yerine koymak önemlidir. Öncelikle gün boyu bol su içmeye özen göstermeliyiz. Ayrıca terle kaybettiğimiz elektroliti yerine koymak için maden suyu ve ayranı da tercih edebiliriz. Keyifli vakit geçirmek istediğimiz zamanlarda maden suyunu meyve dilimleri ile tatlandırabilir, içine şeker eklememek şartıyla meyveli süt (1 su bardağı süte bir porsiyon meyve ekleyerek) hazırlayabilir veya buzlu bir kahve (1 su bardağı süte kahve ve buz ilave ederek) tercih edebiliriz.

  • image

    3.5.2016

    Sorunuz

    Zayıflama diyeti yaparken meyve suyu içmek doğru bir tercih midir?
    • image

      3.5.2016

      Cevabı

      Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini tüketmek daha doğru bir tercihtir. Bir bardak meyve suyu; yaklaşık 3-4 porsiyon meyveden oluşur ki bu tüm gün boyunca tüketmeniz gereken toplam meyve miktarıdır. Üstelik posalı olmadığı için sizi meyve kadar tok tutmaz, günün geri kalanında daha çok acıkır, daha fazla besin tüketir, daha fazla kalori alırsınız.

  • image

    29.4.2016

    Sorunuz

    Zeytinyağlı pişirirken şeker ilave etmek kan şekerimi yükseltir mi?
    • image

      29.4.2016

      Cevabı

      Esas olan yemeklerinize ilave ettiğiniz şeker miktarıdır. Örneğin bir kilo sebzeye iki kesme şeker ilave ediyorsanız ve bir seferde o yemekten ancak 4-5 yemek kaşığı kadar tüketiyorsanız, tükettiğiniz şeker miktarı 1 gramdan bile azdır. Bu kan şekeri yönetimi açısından ihmal edilebilir bir ölçüdür.

  • image

    26.4.2016

    Sorunuz

    Seyahatten kilo almadan dönmek için ne yapmalıyım?
    • image

      26.4.2016

      Cevabı

      Öğün saatlerinize özen gösterin. Uzun açlıklardan, öğün atlamaktan sakının. Ara öğün için yanınızda kuru meyve veya yağlı tohumlar bulundurun. Yöresel yemekleri denerken sınırlarınızı koruyun! Elbette o yörenin yemeklerini deneyebilirsiniz ama porsiyon ölçülerine dikkat etmeyi ve onu menünüzdeki diğer yiyeceklerin yerine koymayı unutmamalısınız. İyi tatiller!

  • image

    25.4.2016

    Sorunuz

    Geçen ay doğum yaptım, hamilelikte aldığım kiloları vermek için ne zaman diyete başlayabilirim?
    • image

      25.4.2016

      Cevabı

      Bebeğinizi sadece anne sütü ile beslediğiniz ilk 6 ayda enerjisi çok kısıtlanmış bir zayıflama diyeti yapmak doğru değildir. Bu dönemde ihtiyaç duyduğunuz besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda tüketmek bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için önemlidir. İlk altı ay, sadece doğru seçimler yapar ve ihtiyaç kadar tüketirseniz, haftada ortalama yarım kilo ağırlık kaybedebilirsiniz. Zayıflama diyetine başlamak için doğru zaman ek gıdanın da başlandığı altıncı aydır. Bebeğinizin büyüme-gelişmesine zarar vermemek için bu dönemde mutlaka bir diyetisyenden yardım alın.

  • image

    29.1.2016

    Sorunuz

    Gebelikte nasıl beslenmeliyim?
    • image

      29.1.2016

      Cevabı

      Gebeliğe ideal ağırlıkta başladıysanız, planlanan artış 10-12 kg kadardır. Hedef; yeterli ve dengeli beslenmektir. Artan besin öğeleri ihtiyacını karşılamak için sağlıklı besinlerin seçilmesi önemlidir. Porsiyon ölçüleri bireye özgü planlanmalıdır. Omega 3’ten zengin balığın haftada en az 2 gün tüketilmesine, süt ve süt ürünlerinin arttırılmasına, kaliteli protein kaynaklarının tercih edilmesine, günde 5 porsiyon sebze –meyvenin beslenme programına eklenmesine özen gösterilmelidir.

  • image

    15.1.2016

    Sorunuz

    Düşük glisemik indeksli besinler seçmem yeterli midir?
    • image

      15.1.2016

      Cevabı

      Glisemik indeks nedir? Glisemik indeks, besinlerin kan şekeri üzerindeki etkisini karşılaştırmak için kullanılan bir kavramdır. 50 g karbonhidrat içeren bir yiyeceğin kan şekerinizde oluşturduğu artışın, referans besinle yani glukoz veya beyaz ekmekle kıyaslanmasına dayanır. Glisemik indeks, tek bir besini değerlendirebilir oysa biz bir öğünde çeşitli besinler tüketiriz. Öğündeki besinlerin çeşitliliği, içerdikleri yağ ve posa miktarı da kan şekeri üzerinde etkilidir. Glisemik yük nedir? Karbonhidratların sağlandığı kaynağın ve yenilen miktarının kan şekerine etkisine gösteren bir değerdir, yani 50 g karbonhidrat miktarına ulaşmak için tüketilmesi gereken miktar! Kan şekerinizi kontrol edebilmek için esas olan, tükettiğiniz toplam karbonhidratın miktarıdır

  • image

    5.1.2016

    Sorunuz

    Spor yaparken enerji içeceği içebilir miyim?
    • image

      5.1.2016

      Cevabı

      Sporun türüne ve süresine göre, bir beslenme uzmanına danışarak sporcu içeceği tüketilebilir. Enerji içecekleri kafein içerdiklerinden ve diüretik özellikte olduklarından spor sırasında sıvı kaybına sebep olacak, performansı olumsuz etkileyecektir.

  • image

    25.12.2015

    Sorunuz

    Vejetaryenim, protein ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim?
    • image

      25.12.2015

      Cevabı

      Vegan değilseniz, en kalitelin protein kaynağı olan yumurtayı beslenme planınıza dahil edebilirsiniz. Yine hayvansal protein kaynakları olan süt, yoğurt, peynir alternatif olarak tercih edilebilir. Vegansanız, baklagiller, yağlı tohumlar ve soya gibi bitkisel kaynaklı proteinleri tüketebilirsiniz.

  • image

    1.12.2015

    Sorunuz

    Ne kadar egzersiz yapmalıyım?
    • image

      1.12.2015

      Cevabı

      Yetişkinler için haftada minimum 150 dakika, çocuklar için günde 1 saat egzersiz yapmak gereklidir.

  • image

    26.11.2015

    Sorunuz

    Egzersizden sonra sonra ne yemeliyim?
    • image

      26.11.2015

      Cevabı

      Egzersiz sonrası karbonhidrat depolarını doldurmak için karbonhidrat ve kas hasarını önlemek için protein almak gereklidir. Meyve ve süt veya peynirli sandviç veya kas ağrılarını azaltan omega-3 ten zengin balık, salata, tam tahıllı ekmek vb. menüler beslenme alışkanlıklarınıza göre düzenlenebilir.

  • image

    9.11.2015

    Sorunuz

    Kilo vermek istiyorum. Light veya diyabetik ürün tüketebilir miyim?
    • image

      9.11.2015

      Cevabı

      Light veya diyabetik ürünler sağlıklı bir beslenme planının parçası olabilir. Şekersiz veya enerjileri azaltılmış olsa bile fazla tüketimleri ağırlık artışına sebep olur. Kilo kaybetmek istiyorsanız, bu ürünleri beslenme programınıza ilave etmemeli, diğer besinlerin yerine tercih etmelisiniz.

  • image

    2.11.2015

    Sorunuz

    İçecek seçerken nelere dikkat etmeliyim?
    • image

      2.11.2015

      Cevabı

      Sağlıklı vücut ağırlığını koruyabilmek için içeceklerden gelen kaloriyi de göz önünde bulundurmalıyız. Çayı şekersiz, kahveyi kremasız tercih etmeye, gazlı içecekler yerine maden suyu tüketmeye, öğünlere sağlıklı bir seçenek olarak ayran ilave etmeye, şekerli meyve suları ve limonatadan uzak durmaya dikkat edebilirisiniz.

  • image

    28.10.2015

    Sorunuz

    Sağlıklı beslenirken hiç tatlı tüketemez miyim?
    • image

      28.10.2015

      Cevabı

      Kilo vermeye veya sağlıklı vücut ağırlığını korumaya çalışıyorsanız şeker ve şekerli gıdaların tüketimini sınırlandırmalısınız. Haftada 1 gün, sütlü tatlı veya kahvenin yanına 2 kare çikolata tüketerek kendiniz ödüllendirebilirsiniz. Diyabetliyseniz, diyabetik ürünleri tercih edebilir, beslenme programınızdaki diğer karbonhidratların yerine koyabilirsiniz.

  • image

    27.10.2015

    Sorunuz

    Egzersizden önce ne yemeliyim?
    • image

      27.10.2015

      Cevabı

      Egzersiz öncesi kan şekerinizi kontrollü yükseltecek, glisemik indeksi düşük karbonhidratlardan oluşan bir menü tercih edilebilir. Tam tahıllar, meyve ve süt, küçük bir sandviç, yağsız bir tost vb seçenekler beslenme alışkanlıklarınıza ve egzersiz programınıza göre belirlenebilir.

  • image

    22.10.2015

    Sorunuz

    Çocuğum kahvaltı etmiyor, ne yapmalıyım?
    • image

      22.10.2015

      Cevabı

      Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Sağlıklı vücut ağırlığını koruyabilmek ve okulda derslere konsantre olabilmek için güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak önemlidir. Yağsız bir tost, omlet/menemen veya okula giderken yanına alacağı 1 bardak süt ve 1 meyve kahvaltı alternatifi olarak tercih edilebilir.

  • image

    22.10.2015

    Sorunuz

    Arkadaşlarımla dışarı çıktığımda ne yemeliyim?
    • image

      22.10.2015

      Cevabı

      Gittiğiniz her yerde size uygun, sağlıklı bir seçim yapabilirsiniz. Örneğin, başlangıç menüsünden seçim yapıp, porsiyon miktarınızı küçültebilir, kızartmalardan uzak kalabilir, porsiyonlar çok büyükse bir arkadaşınızla paylaşabilir, tatlı yerine meyve seçebilirsiniz. Soslu bir yemek tercih edecekseniz, sosu ayrı isteyip kendiniz kontrollü miktarda ekleyebilirsiniz.

  • image

    22.10.2015

    Sorunuz

    Haftada kaç kilo vermeliyim?
    • image

      22.10.2015

      Cevabı

      Önemli olan hızlı kilo vermek değil, sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloyu korumaktır. Bu ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile mümkün olur. Bu sebepten haftada 0,5-1 kilo kaybını sağlayacak bir beslenme programı uygulanabilir.

  • image

    22.10.2015

    Sorunuz

    Diyabetliyim, kan şekerimi düzenlemek için ara öğün yapmak zorunda mıyım?
    • image

      22.10.2015

      Cevabı

      Ara öğün ihtiyacınızı, tedavi şekliniz ve kişisel tercihleriniz belirler. Diyabet ekibinizle birlikte, kan şekeri takiplerinize göre kaç ara öğüne ihtiyaç duyduğunuzu belirleyebilirsiniz.

Sormak istediğiniz konularla ilgili bizimle iletişime geçmek için tıklayınız..
Go Top