Kilo Vermenin Sırları

Kilo Vermenin Sırları

Fazla kilolar ve sebep olabileceği hastalıklar büyük ölçüde önlenebilir olduğundan amacınız; doğru ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimseyerek sağlıklı vücut ağırlığını korumak ve/veya hedeflenen vücut ağırlığına erişmek olmalıdır.

Peki fazla kilolardan kurtulmak için ne yapmalıyız?

Bir an evvel doğru yeme alışkanlıklarını benimseyin ve ömür boyu sürdürün!

Sağlıklı beslenme herkes için ortaktır. Kilo vermek veya hedeflenen vücut ağırlığını korumak için sihirli besinlere ihtiyaç duymazsınız. Öncelikle bir hekimi ziyaret ederek, tetkiklerinizi yapın. Eğer metabolik bir sorununuz yoksa gün içinde tükettiğiniz toplam kaloriyi azaltır ve harcadığınız kaloriyi yani hareketi arttırırsanız kilo vermeye başlarsınız.

Püf noktası:

Sağlıklı bir besini fazla yemek dahi ağırlık artışına sebep olacağından öncelikle porsiyon kontrolüne özen göstermelisiniz. Tabağınıza yiyeceğiniz kadar yemek alabilir ve gerisini gözünüzün önünden uzaklaştırabilirsiniz.

Güne kahvaltıyla başlayın!

Yapılan çalışmalar kahvaltı etmeyen kişilerin daha fazla kilo problemi yaşadığını göstermektedir. Üstelik geceden sabaha kadar aç kalıp, bir de öğün atlamak ilerleyen saatlerde daha fazla yemenize sebep olacaktır. Nerede olursanız olun (evde/okulda/iş yerinde) mutlaka size uygun bir kahvaltı seçeneği vardır. Yeter ki kararlı olun!

Püf noktası:

Yanınıza küçük bir sandviç alabilir, yolda bir bardak süt ve bir meyve tüketebilir, daha bol vaktiniz olduğunda sevdiklerinizle keyifli kahvaltı sofralarını tercih edebilirsiniz.

Ara öğün ihtiyacınızı belirleyin!

Herkes ara öğün yapmak zorunda değildir. Ara öğün ihtiyacı bireysel alışkanlıklarınıza, açlık-tokluk durumunuza göre belirlenir. Diğer taraftan aynı kaloriyi, daha fazla öğüne bölmek, kilo vermeye yardımcı faktörlerdendir.

Püf noktası:

Beslenme günlüğü tutun. Gün içinde hangi saatlerde daha çok acıktığınızı takip edin ve bir sonraki öğünde daha az besin tüketmek için oraya bir ara öğün ilave edin.

Besin çeşitliliğine odaklanın.

Günlük enerji ihtiyacınızı karşılarken tercih ettiğiniz besinlerin yeteri kadar karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral içermesinin yolu farklı besin gruplarını (sebze-meyveler, tam tahıllar, az yağlı veya yağsız süt/süt ürünleri, yağsız et, tavuk, balık, deniz ürünleri vb.) yeterli ve dengeli miktarda tüketmekten geçer.

Püf noktası:

Farklı renklerdeki besinler farklı vitaminleri içerir. Tabağınızı gökkuşağı renklerinden oluşturun.

Şeker, tuz ve doymuş yağdan gelen kaloriyi azaltın.

Bedeninize en çok zarar veren bu gıdaların tüketimini sınırlandırın. Sağlıklı ve lezzetli tarifler geliştirin.

Püf noktası:

Evde şeker ilave etmeden kendi 'sağlıklı' içeceklerinizi hazırlayın, yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin, tuz ve yağlı soslar yerine baharatları deneyin.

Sağlıklı içecekleri tercih edin.

Kilo verme sürecinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvıyı tüketmek önemlidir.

Bol su içmeli, popüler şekerli içeceklerinin yüksek kalori içerdiğini unutmamalısınız. Eğer bu içecekleri tercih edecekseniz, kilo vermek veya sağlıklı kilonuzu korumak için gün içinde başka besinlerden vazgeçmelisiniz.

Püf noktası:

Çay, bitki çayları, kahve, maden suyu, ayran gibi kalorisiz veya düşük kalorili içecekleri tercih edebilirsiniz. İçki içiyorsanız miktarına dikkat etmelisiniz. Kadınlar için 1 kadeh/bardak, erkekler için 2 kadeh/bardak içkiyi geçmemeye özen gösterin.

Düzenli egzersiz yapın.

Egzersiz yapmak kilo kontrolüne yardımcı olur. Sizi diyabet, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanserlerden korur. Diyabetiniz varsa kan şekeri ayarını iyileştirir. Yani yaşam kalitenizi arttırır.

Püf noktası:

Arabanızı uzağa park edip daha fazla yürüyebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilir, öğle aralarında küçük yürüyüşlere çıkabilir, bahçe işleri ile uğraşabilir, evde müziği açıp dans edebilir, aktif arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanı arttırabilirsiniz.

Davetlere aç gitmeyin.

Uzun süre aç kalmak kan şekerinizin çok düşmesine ve bir sonraki öğünde fazla besin tüketmenize sebep olabilir! Bu yüzden davette fazla kaçırmamak için öğün atlamamalısınız.

Püf noktası:

Akşam bir davete gidecekseniz öğlen aç kalmak yerine ana ve ara öğünde tüketeceğiniz miktarları (yani kaloriyi) azaltabilir, akşamı telafi edebilirsiniz.

Başkalarının da sağlıklı beslenmesine destek olun.

Evde, okulda, işte sağlıklı beslenerek etrafınızdaki kişileri motive edebilir, birlikte doğru seçimler yaparak beslenme programınızı daha sürdürülebilir kılabilirsiniz.

Püf noktası:

Arkadaşlarınızla yeni tarifler deneyebilir, iyi yemek yapan restoranlar keşfedebilir, hafta sonları yürüyüş turlarına katılabilir böylece hem keyifli vakit geçirip, hem birbirinizi motive edebilirsiniz.

 

Kişiye özel ipuçları için iletişim bilgilerimiz:

Tel : +90 212 230 81 30
Fax : +90 212 230 81 50
Eposta : info@cereniseri.com
Adres: Teşvikiye Mahallesi Hakkı Yeten Caddesi Aşçıoğlu Plaza No:17/9 Kat:4 Fulya 34394 Şişli - İSTANBUL

Go Top