Yılbaşında Ne Yemeliyim?

Yılbaşında Ne Yemeliyim?

Yeni yıla, sağlıklı bir başlangıç yapmanın en iyi yolu yılbaşı akşamı doğru seçimler yapmaktan geçer.

31 Aralık sabahından başlayarak tüm seçimlerimize dikkat etmek gerekir. Akşam kaçamak yapacağınızı düşünüp, gün boyu aç kalmak ve yemeğe aç oturmak çok daha fazla besin tüketmenize ve çok daha fazla kalori almanıza sebep olur.

Zengin yılbaşı sofrasında kontrollü besin tüketmenin tek yolu gün boyu düzenli beslenmek, ara öğünleri atlamamak ve hatta akşam yemeğinden önce açlığınızı bastıracak bir küçük ara öğün yapmaktır.

Yemeğinizi küçük tabağa almak porsiyon ölçülerini azaltmanıza yardımcı olur.

Yemeğe salata ve sebze tüketerek başlamak, yavaş yemek, iyi çiğnemek ve ikinci porsiyonu almadan evvel 10 dakika beklemek ve hala aç olup-olmadığınızı görmek yılbaşı kaçamaklarını azaltmanın püf noktalarıdır.

Yemek boyunca yağdan zengin şarküterilerin tüketimine dikkat etmek gerekir.

Belki tadımlık 1-2 dilim alabilirsiniz fakat arkasından yiyeceğiniz ana öğünü de düşünerek miktarları doğru ayarlamak son derece önemlidir.

Sofrada pek çok meze yer alacaktır. Aralarından kızartılmamış olanları seçmeli, zeytinyağlı, yoğurtlu olanlardan küçük porsiyonlarda tüketmelisiniz. Örneğin börek, barbunya, zeytinyağlı dolma, iç pilav gibi pek çok karbonhidratın yer aldığı bir sofrada iseniz en sevdiklerinizi seçerek porsiyon kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Ana yemek miktarına da dikkat etmeli, eğer hindi veya et gibi bir protein tüketecekseniz bir porsiyona denk gelen ?avuç içi? büyüklüğünü aşmamalısınız.

Yemeğinizi bitirdikten sonra mümkünse tatlı yerine meyve tercih etmeli veya eğer mutlaka bir tatlı tüketecekseniz onu bir arkadaşınızla paylaşmaya gayret etmelisiniz.

Yemeğe eşlik eden kuruyemiş tüketimine de dikkat etmek gerekir. Enerjisi yüksek kuruyemişlerin fazla tüketimi uzun süredir özenle sürdürdüğünüz diyetinizi bozabilir.

Yemeğe eşlik eden içki miktarına da mutlaka dikkat etmeli, enerjisi çok yüksek olan alkolü çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Tüm gayretinize rağmen yılbaşı yemeğinde fazla kaçırdıysanız, ertesi gün yediklerinize dikkat ederek diyetinize kaldığınız yerden devam etmeli, kilo kontrolü sağlamanın uzun bir süreç olduğunu unutmadan, moralinizi bozmadan, yılmadan devam etmelisiniz.

Go Top