Yaz Tatilinde Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Yaz Tatilinde Sağlıklı Beslenme Tüyoları

Bütün bir yıl çalıştık ve tatili hak ettik. Ailemizle, arkadaşlarımızla keyifle vakit geçirmenin, tüm yılın yorgunluğunu üzerimizden atmanın zamanı geldi. Yeni yerler görüp, dinlenebilir, sosyalleşebilir ve yeni lezzetler keşfedebiliriz.

İşte tatilde de sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı sürdürmek, vücut ağırlığımızı korumak için ipuçları:

Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın

Gün boyu tükettiğiniz enerjiyi (kaloriyi) kontrol etmenin, vücut ağırlığını korumanın en etkin yolu güne kahvaltı ile başlamaktır.

Zinde bir gün geçirmek için, yağsız beyaz peynir, zeytin, mevsim yeşillikleri, tam buğday unundan yapılmış ekmek, yanına bir-iki dilim karpuz;

veya bol yeşillikli bir omlet;

veya 2-3 kaşık yoğurt, 2-3 kaşık yulaf, çilek veya şeftali gibi bir taze meyve ile hazırlanmış, vitamin mineralden ve posadan zengin, enerjisi düşük sağlıklı bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.

Öğün atlamayın

Her zamanki yeme düzeninizi sürdürün. Enerji tasarrufu yapmak için öğle yemeğini atladığınızda, uzun süren açlık sonrası, akşam yemeğinde karşınıza çıkan yiyeceklere karşı koyamaz, daha yüksek kalorili yiyecekler tüketirsiniz. Sıcak günlerde, öğle yemeği olarak proteinle zenginleştirilmiş bir salata tercih edebilirisiniz.

Düzenli beslenmek ve öğün atlamamak karşınıza çıkan yiyeceklere direnmenizi sağlar ve sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olur.

Yemeğinizi beklerken sabırlı olun

Yemek öncesi masaya gelen kızartma, cips gibi yüksek enerjili yiyeceklere veya çeşitli zeytinyağları ve binbir çeşit ekmeğe karşı dikkatli olun.

Başlangıç menüsüne dikkat edin

Yemeğe neyle başladığınız önemlidir!

Çorba içmek istiyorsanız, kremalı çorbalar yerine sebze çorbalarını veya buğdaylı soğuk çorbaları seçin.

Kızartılmış, yağlı, yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine salataları tercih edin.

Başlangıçları arkadaşlarınızla paylaşın

Ana yemek siparişi verirken sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın

Bütün yıl hayal ettiğiniz tatilde de olsanız, sağlıklı seçimler yapmayı ve porsiyonlarınızı küçültmeyi unutmayın!

Ana yemeği yarım porsiyon isteyin, bir arkadaşınızla paylaşın.

Seçiminizi başlangıç menüsünden yapın.

Çatalı bıçağı elinizden bırakın ve yemeğe değil sohbete konsantre olun.

Her şey dahil büfelerde besin seçimizi sınırlandırın

Eğer porsiyonlarınız kontrol etmekte zorlanıyorsanız, yemeğe gitmeden yarım saat kadar önce su/maden suyu için

Tabağınızı doldururken seçici olun. Her şeyi denemek zorunda değilsiniz! Önce tüm büfeyi gözden geçirin, sonra sevdiğiniz yiyecekleri uygun miktarlarda alın ve keyfini çıkarın!

Kendinize sınır koyun. Örneğin bir seferde sadece 2 çeşit yemek alın. Bunları tükettiğinizde, hala aç hissediyorsanız gidip 2 çeşit daha alın!

Doyduğunuzda bırakın!!!

'Tatildeyim' diye düşünerek tabağa konulan her şeyi bitirmek gerekmez!!! Masadan henüz kendinizi iyi hissediyorken kalkmalısınız.

İçecek seçimine dikkat edin

Su içmeyi unutmayın. Özellikle gün boyu güneşte kaldıysanız çok su kaybetmiş olabilirsiniz. Dehidratasyona karşı gün boyu mutlaka yanınızda su bulundurun. Minerallerden zengin maden suyu ve ayran iyi birer yaz içeceği alternatifidir.

Alkol tüketiminizi sınırlandırın. Alkollü içecekler yüksek kalorilidir.

Tatile hareket ekleyin

Elbette yöresel lezzetleri denemeliyiz ama tarihi yerler görmeyi, bol bol yürüyüp yüzmeyi ve dans etmeyi yani fiziksel olarak aktif olmayı ihmal etmemeliyiz.

Günde bir 'yöresel kaçamak' yeterlidir

Günde 5 porsiyon kuralını unutmayın

Sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin. Sebze ve meyveler antioksidanlardan ve posadan zengindir. Posa uzun sure tok hissetmenizi sağlar ve bağırsak hareketlerinizi düzenler.

Tatil Dönüşü tartılın

Tatilde kaçamaklar yapıp kilo aldıysanız moralinizi bozmayın. Döner dönmez sağlıklı beslenme alışkanlıklarınıza devam edin. Bir dahaki tatilde daha dikkatli olun.

Go Top