Tabağınızı Gökkuşağı İle Renklendirin

Tabağınızı Gökkuşağı İle Renklendirin

Havanın ısınmasıyla birlikte rengârenk meyve ve sebzeler pazarlarda-marketlerde yerini almaya başladı.

Yeterli ve dengeli beslenmek, sağlıklı kalabilmek için ilkbahar ve yaz meyve- sebzelerin çeşitliliğinden yararlanabilirsiniz.

Besin seçiminizi ne kadar renkli olursa, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri o kadar karşılamış olursunuz!

Mevsim önerileri

Çilek:

İlkbahar ve yazın müjdecisi olan çileğin kalorisi oldukça düşüktür. C vitamini ve posadan ise oldukça zengindir. Çileği yoğurt ile karıştırıp, hem sağlıklı, hem lezzetli bir ara öğün oluşturabilirsiniz.

Erik:

B vitaminleri, potasyum ve magnezyumdan oldukça zengindir. Kışın ara öğünlerde kurusunu tükettiğiniz eriği, bahar ve yaz aylarında taze olarak tüketebilir, sağlıklı ara öğün planınızın bir parçası yapabilirsiniz.

Bezelye:

Özellikle vejetaryenler için proteinden zengin bezelyeyi tüketmek mevsime uygun bir seçimdir. B vitaminleri ve çinko için iyi bir kaynaktır.

Enginar:

A ve C vitaminlerinden, posadan oldukça zengindir. Limonla çiğ olarak ara öğün olarak tüketebileceğiniz gibi, zeytinyağlı olarak ana yemeklerde de sofranızı süsleyebilirsiniz.

Limon:

C vitamininden zengin olan limon, vücut direncinizi artırmaya katkı sağlar. Çorbalarda, salatalarda, yemeklerde lezzet verici olarak kullanabilir, tatlandırıcı ile limonata yaparak yaz sıcağında ferahlayabilirsiniz. Limon veya misket limonu özellikle içeceklerinizin bardağını süslemek için dekor amaçlı da kullanabilirsiniz.

Semizotu:

En çok omega 3 içeren sebzelerdendir. Çiğ olarak salatalarda kullanabilir, sarmısaklı yoğurtla meze olarak ikram edebilirsiniz. Etli yemeklerde veya böreklerde de kullanabileceğiniz semizotu hem doyurucu hem sağlıklı bir seçimdir.

Bakla:

Karbonhidrat ve proteinden zengindir. Demir, kalsiyum gibi mineraller ve A, B ve C vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Liften zengindir, kabızlık sorunu olanlar tercih edebilirler. Yoğurtlu bakla ilkbahar aylarında hem hafif, hem lezzetli bir alternatiftir.

Domates:

Yaz aylarının vazgeçilmezi domates içerdiği likopen sayesinde önemli bir antioksidandır. Likopen kalp damar sağlığının korunmasına yardımcıdır.

Domates, C ve E vitaminlerinden de zengindir, içerdiği lif sayesinde bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur, uzun sure tokluk sağlar. Hem lezzetli, hem düşük kalorili domatesi yaz aylarında bol bol tüketebilirsiniz.

Kiraz:

A, B ve C vitaminlerinden zengindir. Antosiyanin ve kuersetin denilen fitokimyasallar içerir, yani antioksidan özelliktedir ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Bol lif içerir, bağırsak sorunu olanlar tercih edebilir.

ÖNEMLİ!

Sağlıklı vücut ağırlığına ulaşabilmek/koruyabilmek için porsiyon miktarlarına dikkat etmeyi unutmayın. Tükettiğiniz öğünler ne kadar sağlıklı olursa olsun, fazla miktarlar kilo almanıza sebep olacaktır.

Go Top