Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!

Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenmeye Dikkat!

Sevdiklerimizle bir araya gelmemize vesile olan bayramlar yeme düzenimizde de bazı farklılar oluşturabilir. Aslında biraz planlı olursak hem ikramları tadabilir, hem sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz.

Kurban Bayramı'nda, Ramazan Bayramı'ndan farklı olarak tatlıların ve şekerlemelerin yanı sıra fazla miktarda tüketilen etler dikkat çekmektedir. Kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon veya mide probleminiz varsa doğru besinleri seçmek önemlidir.

Kurbanlık hayvanın sakatat kısımları (ciğer, böbrek, beyin vb.) yani organ etleri kolesterol ve doymuş yağdan oldukça zengindir ve tüketimlerinde dikkatli olmak gerekir.

Kalp-damar sağlığı açısından, artan et tüketimi de göz önünde bulundurulduğunda diğer öğünlerdeki protein ve yağ miktarları kontrol edilmelidir. Örneğin kahvaltıda mümkün olduğunca yağsız bir peynir tercih etmek, yumurta pişirecekseniz yağsız yapmak, zeytinin porsiyon ölçüsünde aşırıya kaçmamak, menüyü sebze, salata, tahıllar, tam buğday/çavdar ekmeği ve yoğurt/cacık ile zenginleştirmek, salatalarda kullanılan yağı azaltmak bu dört günlük süreçte dengeyi korumanıza yardımcı olabilir.

Uzun süren açlıklarda kan şekeriniz ve/veya tansiyonunuz düşebilir, halsizlik ve baş ağrıları görülebilir. Tüm bunların olmaması ve sonraki öğünlerde tüketeceğiniz miktarları kontrol edebilmek için az az ve sık sık beslenmelisiniz. Yanınızda kuru kayısı, kuru erik, yaban mersini gibi kuru meyveler ve fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar bulundurabilir, ara öğün olarak bunları tüketebilirsiniz.

Kültürümüzde ikramların geri çevrilmesinin ayıp karşılanması nedeniyle bu konuda da hazırlıklı olmanızda fayda var. Bayram ziyaretine gittiğinizde, bir öğünde çok fazla besin tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer bir seferde fazla besin tükettiyseniz, hangi besin grubundan fazla tükettiğinizi saptayıp, diğer öğünde o besin grubunu azaltmalısınız. Örneğin et grubundan çok fazla besin tükettiyseniz bir sonraki öğünü sebze yemeği ile geçirebilirsiniz.

İkramlarda mümkün olduğunca sütlü veya meyveli tatlılar tercih edebilir, şerbetli tatlıları bir yakınınızla paylaşabilirsiniz. Eğer diyabetiniz varsa bayramda bu şekerli gıdalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Kurban Bayramı'nda da bol bol hareket etmeyi de ihmal etmemelisiniz. Hatta tatili fırsata çevirebilir, ailenizle keyifli vakit geçirecek egzersiz alternatifleri yaratabilirsiniz. Birlikte doğa yürüyüşlerine gidebilir, yüzebilir, bisiklete binebilirsiniz?

Kurban kesmeye giden bireyler, günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamaktadırlar. Bunu önlemek açısından evden çıkmadan önce içilecek bir bardak süt veya yenilecek 1 dilim ekmek - peynir veya 2-3 ceviz ve 3-4 kuru kayısı kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecektir.

İyi bayramlar...

Go Top